Tarihsel olarak Afrikalılar Schengen vizesine en çok başvuranlar arasında yer aldı. Vize taleplerinin çoğunun yanı sıra, aynı zamanda en çok reddedilen başvuru sahipleri de bunlar; birden fazla durumda en çok Cezayirlilerin Schengen vizesi reddediliyor.
AB Gündemi haberine göre, reddedilen vize başvurularının çokluğu, Afrika vatandaşlarının her yıl milyonlar harcamasına neden oluyor ve ‘ters havale’ olarak bilinen ücretlerden AB ülkeleri dışında kimseye fayda sağlanmıyor.
Schengen Vize İstatistikleri verilerine göre 2023 yılında Afrika uyruklu vatandaşların vize taleplerine 704 bin olumsuz yanıt geldi. Bu, vize başvuru ücretlerinin iade edilmediği dikkate alındığında 56,3 milyon Euro’nun boşa gittiği anlamına geliyor.
2023’te Schengen vizelerine en çok harcama yapanlar Cezayirliler oldu
Cezayir, 2023 yılında en çok reddedilen başvuruların menşe ülkesi olup, reddedilen başvurulara harcanan toplam tutarın yüzde 23,5’ini temsil etmektedir.
Cezayirliler aynı zamanda tüm başvuruların yüzde 42,3’ünü temsil eden 704 bin başvurunun 289.000’i ile tüm başvurular arasında en fazla reddedilen başvuru sayısına sahip ikinci ülke konumunda.
Bu uyruk grubu, başvuru oranlarının yüksek olması ve vize başvurusu yaparken ekonomik olarak etkilenmeleri nedeniyle vize reddinden özellikle etkilenmektedir.
Schengen vizesi başvurusunun maliyeti 80 Avro olup, bu da Cezayir’deki ortalama ücretin (300 Avro) neredeyse üçte birine eşittir.
Bu yıl Afrika’dan en çok vize başvurusu yapan Faslılar, en fazla vize reddedilen grup oldu. 2023 yılında bu uyruk grubu tarafından yapılan toplam 437.000 vize talebi reddedildi; bu, toplamın yüzde 62’sini temsil ediyor. Masraflara bakıldığında Faslılar 2023 yılında reddedilen vize başvurularına 10,9 milyon Euro harcadı.
Afrika ülkelerinin çoğunluğunun dünyadaki en düşük ücretlerden bazılarına sahip olduğu göz önüne alındığında, Afrikalılar bu harcamalardan büyük ölçüde etkileniyor.
Perspektife koymak gerekirse, vizeleri reddedilen Afrikalıların miktarı, 2023’te reddedilen başvuruların oluşturduğu toplam miktarın yüzde 43,1’i kadardır.
Başvuru oranlarına göre en fazla harcamayı Afrika ve Asya ülkeleri yapıyor
EU Observer tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Schengen vizesi reddinden 2023 yılında 130 milyon Euro tutarında bir tutar elde edildiğini ortaya çıkardı. Bir önceki yılda bu tutar 105 milyon Euro seviyesindeydi; bu da Schengen vizesi masraflarının ve reddedilme oranlarının artış eğilimini gösteriyor.
Aynı durum, reddedilen Schengen vizelerinin maliyetinin yüzde 90’ını Afrika ve Asya’daki ülkelerin oluşturduğunu gösteriyor.
LAGO Collective’in Kurucusu, Marta Foresti: “Vize eşitsizliğinin çok somut sonuçları var ve bunun bedelini dünyanın en yoksulları ödüyor. Reddedilen vizelerin maliyetini ‘ters havaleler’, yani paranın fakir ülkelerden zengin ülkelere akması olarak düşünebilirsiniz. Yardım ya da göçten bahsederken bu maliyetleri hiç duymuyoruz, bunu değiştirmenin zamanı geldi.” ifadeleri kullandı.
Ancak AB’nin vize ücretlerini artırma tedbirinin 11 Haziran 2024’ten itibaren yürürlüğe gireceği düşünülürse Afrika vatandaşlarını daha fazla masraf bekliyor. Bu, önümüzdeki haftadan itibaren Afrika vatandaşlarının Schengen vize başvurusu için 80 Euro yerine 90 Euro ödeyecekleri ve masrafların 56 milyon Euro’dan 63 milyon Euro’ya çıkacağı anlamına geliyor.