Diğer

    AB Schengen Vizesi ücretlerini hangi ülke vatandaşları için artırmayacak?

    Schengen vizesi ücretlerinin 11 Haziran’dan itibaren hem yetişkinler hem de çocuklar için yüzde 12,5 oranında artırılması planlanıyor.

    Kararın 22 Mayıs’ta Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasından bu yana geçen haftalarda, Schengen Bölgesi Üye Devletlerinin büyükelçilikleri ve konsoloslukları, bulundukları üçüncü ülke vatandaşlarını yaklaşan değişiklik konusunda bilgilendirmeyi sağladı.

    Önümüzdeki Salı gününden itibaren yetişkinler için Schengen vizesi ücreti şu anda olduğu gibi 80 Avro yerine 90 Avro olacak, çocuklar için ise ücret 40 Avro’dan 45 Avro’ya çıkacak.

    Yeni vize ücreti 11 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarih ve sonrasında dünya çapında yapılan tüm vize başvuruları yeni vize ücretine tabi olacaktır.

    Çek Cumhuriyeti’nin Kahire Büyükelçiliği: “AB ile işbirliği yapmayı reddeden ülkelerden gelen ve blokta düzensiz olarak kalan vatandaşlarının geri kabulü için vize ücretleri 135 Avro’ya veya 180 Avro’ya yükselecek.” dedi.

    Ancak bu tedbirden etkilenmeyecek bazı insan kategorileri olduğundan vize fiyatı herkes için artmayacaktır.

    AB ile Vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları için vize fiyatları değişmeyecek

    AB ile vize kolaylaştırma anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşları, yalnızca 35 Euro tutarındaki yeni Schengen vize ücreti değişikliklerinden etkilenmeyecek.

    İşte bu ülkeler:

    • Ermenistan
    • Azerbaycan
    • Belarus (Belarus rejimi yetkilileri kolaylaştırmalardan muaftır)
    • Yeşil Burun Adaları

    AB, bu ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize koşullarını kolaylaştırma konusunda anlaşmaya vardığında, anlaşmalara sabit vize ücreti hükümleri de dahil etti. Bu, gelecekte vize ücretlerinin artacağı durumlarda bile söz konusu ülkelerin vatandaşları için ücretlerin değişmeden kalacağı anlamına gelir.

    Ayrıca, AB ile vizesiz giriş anlaşması olan diğer sekiz ülkenin vatandaşları için biyometrik pasaportları olmadığı için vizesiz giriş yapamayan vatandaşlar için vize ücreti 35 Euro olarak kalacak.

    İşte bu ülkeler:

    • Arnavutluk
    • Bosna Hersek
    • Gürcistan
    • Moldova
    • Karadağ
    • Kuzey Makedonya
    • Sırbistan
    • Ukrayna

    Geri kabul konusunda işbirliği yapmayan ülkelerden gelen çocuklar için daha düşük vize ücreti artışı

    AB’nin, Avrupa’da düzensiz bir şekilde kalan vatandaşlarını geri almayı reddetmek için yaptırım tedbiri olarak vize ücretlerini artırdığı ülkelerden başvuran 12 yaşın altındaki çocukların vizeleri, yetişkinlerin aksine yalnızca 45 Euro’ya çıkarılacak.

    Bu durum, 22 Mayıs’ta AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan Schengen Vize Kanunu’nda değişiklik yapan yönetmeliğin 1 (2a) Maddesinde açıklığa kavuşturulmuştur.

    Schengen Vize Kanunu’nda 22 Mayıs tarihli düzenlemeyi değiştiren: Madde 25a(5), bent (b) uyarınca Konsey tarafından bir uygulama kararının kabul edilmesi halinde , 135 Avro veya 180 Avro tutarında bir vize ücreti uygulanacaktır. Bu hüküm 12 yaşını doldurmamış çocuklara uygulanmaz.

    Bu ülkelerden altı yaş altı çocuklar için vize başvuruları ücretsiz olmaya devam edecek.

    Kategoriler yeni değişikliklerden etkilenmemek için vize ücretinden muaftır

    Schengen Vize Kanunu, Schengen vizesine başvururken çeşitli kategorileri ücret ödeme zorunluluğundan muaf tutmaktadır. Yeni değişikliklere rağmen bu kategoriler, kısa süreli kalışlar için Avrupa’ya vize ödeme zorunluluğundan muaf tutulmaya devam edecek.

    Bu kategorilerden ilki, uyruklarına bakılmaksızın AB vatandaşları, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç veya İsviçre’nin aile üyeleri ile diplomatik, hizmet veya resmi pasaport sahipleridir.

    Öğrenim veya mesleki eğitim amacıyla bir veya daha fazla Schengen ülkesine girmek isteyen öğrenciler, öğrenciler, lisansüstü öğrenciler ve onlara eşlik eden öğretmenler Schengen vizesi ücretlerini ödemekten muaf olmaya devam edecektir.

    Ayrıca kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminer, konferans, spor, kültür veya eğitim etkinliklerine katılan 26 yaşından küçük kar amacı gütmeyen kuruluş temsilcilerinin de vize ücreti ödemesi gerekmektedir.

    Yukarıda listelenen kategorilerden birine ait olabilecek başvuru sahipleri, kendilerini vize ücretini ödemekten muaf tutma kararının başvurdukları yerdeki konsolosluğa ait olduğunu bilmelidirler.

    Danimarka, Gurbetçi aile üyeleri için yeni oturma izni programı başlatacak

    Danimarka, iş ile ilgili belirli deneyime sahip, ülke dışında yaşayan Danimarkalılara eşlik eden aile...

    AB, Afrika ülkelerinden yapılan vize başvurularının reddi ile 56 milyon euro nakit kazandı

    Tarihsel olarak Afrikalılar Schengen vizesine en çok başvuranlar arasında yer aldı. Vize taleplerinin çoğunun...

    İspanya’nın ekonomisini sürdürmek için 2050’ye kadar 250 bin göçmen ihtiyacı var

    TEMEL ÇIKARIMLAR Göç Bakanı, İspanya'nın 2050 yılına kadar 250.000 göçmene ihtiyacı olduğunu söyledi. Hükümet,...

    Schengen ülkeleri Suudi Arabistan, Umman ve Bahreyn vatandaşlarına 5 yıllık çok girişli vize verecek

    TEMEL ÇIKARIMLAR Schengen ülkeleri artık Suudiler, Ummanlılar ve Bahreynlilere beş yıllık çok girişli vize...

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon geriledi

    Euro Bölgesi enflasyon verileri açıklandı. Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon 2,4'e gerilerken,...