Polonya’nın biyolojik ve biyobenzer ilaçlara erişiminin zayıflığı mercek altında; politika yapıcılar ileri tedavilere ihtiyaç duyan hastalara fayda sağlamak için yeni erişilebilirlik önlemleri almaya çalışıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Ulusal Sağlık Fonu tarafından finanse edilen Polonya ilaç programları, en pahalı tedavilerin sınırlı bir hasta havuzu, özellikle de en ağır hastalar için erişilebilir olmasını sağlamak üzere tasarlandı. Bu alanda sözleşmesi olan bir sağlık kuruluşundaki hekim, programa dahil edilmeye ilişkin ayrıntılı kriterleri temel alarak uygunluk kararını verir ancak bu, sınırlı ilaçlara adil erişimi garanti etmez. Programların yeniden düzenlenmesi düşünülüyor.
Sosnowiec’teki İl Uzman Hastanesi Romatoloji Bölümü başkanı Profesör Przemysław Kotyla, IX Sağlık Sorunları Kongresi sırasında: “İlaç programlarının başlatılması, biyolojik tedavilerde uzmanlaşmış belirli sayıda merkezin ortaya çıkmasını sağladı. Ancak yöntem popülerlik kazandıkça, çok az sayıda merkezin mevcut olduğu ortaya çıktı.” dedi.
Potansiyel bir çözüm, hastaların hastane dışında biyolojik tedavi görmesine olanak sağlanması olabilir.
“Avrupa’da Otoimmün Hastalıklara Yönelik Biyolojik Tedaviye Erişimde Eşitsizlikler” raporuna göre Polonya’da romatoid artritli hastaların yaklaşık %1,8’inin biyolojik tedavilere erişimi vardı. Diğer Avrupa ülkelerinde ise hastaların yaklaşık %20-25’i tarafından kullanılmaktadır.
Maliyet yüksek
Bunun temel nedeni biyolojik ilaçların çok pahalı tedaviler olmasıdır. Dolayısıyla Polonya’da bunlara erişim ilaç programları aracılığıyla sağlanmaktadır.
Polonya İlaç Endüstrisi – Polonya İlaçları İşverenleri Sendikası Başkanı Krzysztof Kopeć, şöyle konuştu: “Polonya pazarı, biyolojik ilaçların düşük kullanımıyla karakterize ediliyor. Polonya’da biyolojik tedavilerin giderek artan kullanılabilirliğine rağmen, diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında hâlâ daha az sayıda hasta bundan yararlanıyor” diye ekledi.
Piyasada ayakta tedavi bazında uygun şekilde kullanılabilecek deri altı uygulanan ilaçlar mevcuttur. Bununla birlikte, ilacın intravenöz olarak uygulanması durumunda, hastaların yine de günübirlik terapi konusunda uzmanlaşmış bir tesise erişmeleri gerekecektir.
Biyolojik ilaçların hastaların normal fonksiyon görme yeteneğini geri getirdiği göz önüne alındığında, tedavinin hastane dışında sağlanması daha da önemli hale geliyor.
Rekabet ve fiyatlandırma döngüleri
Konferansta romatolojik hastalıkları olan hastalar derneği başkanı Violetta Zajk’ın da vurguladığı gibi şunları söyledi: “Romatolojik hastalar söz konusu olduğunda bu ilaçlar çoğu zaman hastanın yataktan kalkması için mümkün olan tek çözümdür. Hastalar çoğu zaman hiçbir şey yapamaz hale gelirler.” ifadeleri kullandı.
Bazı biyolojik ilaçların ilaç programlarından hariç tutulmasına yönelik bir diğer argüman, referans biyolojik ilaçların patent koruması sona erdikten sonra önemli fiyat düşüşleridir.
Kopeć, Euractiv’e şöyle konuştu: “Yeni biyolojik ilaçları piyasaya süren ilaç şirketleri genellikle yaklaşık yirmi yıldır pazar tekelinin keyfini sürüyor.” Tekel sona erdiğinde diğer üreticiler bu ilaçları üretmeye başlar.
Kopeć, “Piyasadaki rekabet ne kadar büyük olursa, fiyat düşüşü de o kadar büyük olur, bu da hastalara ve sağlık sistemlerine fayda sağlar” dedi.
Piyasa rekabeti fiyatlarını önemli ölçüde, hatta bazen %80’e kadar düşürüyor. Ancak biyobenzer rekabetin pazara girmesi nedeniyle bu ilaçların fiyatlarında ciddi düşüş olmasına rağmen Polonyalı hastaların biyolojik ilaçlara erişimi önemli ölçüde artmadı.
Polonya’da biyolojik arıtmanın geleceği
Ancak uzmanlara göre organizasyonel değişiklikler olmadan diğer ülkelerde görülen erişilebilirlik derecesine ulaşmak mümkün olmayacak.
Ulusal İlaç Üreticileri, romatoloji alanında ulusal danışman olan Prof. Brygida Kwiatkowska ve Violetta Zajk ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na ilaç programlarının ötesinde belirli biyolojik ilaçlara erişimi genişletme çağrısında bulundu.
Bu ilaçların yalnızca ilaç programlarının bir parçası olarak hastanelerde değil, aynı zamanda hastaya en yakın yerel klinikler gibi uzmanlaşmış ayakta tedavi ortamlarında da sunulmasını öneriyorlar.
İlaç, hastaya rutin sağlık kontrolleri sırasında verilecek ve tedavinin evde devam etmesi için verilecek. Böyle bir çözüm, durumu kritik olan ve hastaneye kaldırılan hastaları tedavi eden doktorları rahatlatacak ve çoğu zaman bağımlı olan hastalar, yalnızca ilaç tedavisi için ikamet yerlerinden uzaktaki tesislere seyahat etmek zorunda kalmayacak.
Sağlık Bakanlığı, Termedia’nın biyolojik ilaçların polikliniklerde de kullanılabilir hale getirilip getirilmeyeceği sorusuna, böyle bir ihtimalin şu anda değerlendirildiği yanıtını verdi. Bakanlık aynı zamanda Polonya pazarında biyolojik ilaçlara erişim konusunda şu anda herhangi bir “sistemik sorunun” bulunmadığını vurguluyor.
“Sağlık Bakanı ilaç satın almaz, ilaç ticareti yapmaz; ancak Polonyalı hastalar için farmakoterapinin sağlanması ilaç politikasının önceliklerinden biridir” diye bildirdi.